Ο Τούρκος γεωλόγος που προέβλεψε τον σεισμό αμφισβητεί αυτά που ακούμε στην Ελλάδα, για μέγιστο σεισμό 7.8.
O καθηγητής Δρ Σενέρ Ουσουμεζσόι (Şener Üşümezsoy) είναι ο Τούρκος γεωλόγος, ο οποίος προέβλεψε τον σεισμό που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, και ως εκ τούτου παρουσιάστηκε σε όλα τα μεγάλα media της χώρας του προκειμένου να εξηγήσει τι έγινε.
Ένας από τους λόγους που πρωταγωνίστησε και εκτός τουρκικών συνόρων, είναι το πόσο καθημερινός εμφανίζεται όπου και αν τον καλούν, άρδην διαφορετικός από κάθε άλλο συνάδελφό του, πράγμα που του επισημαίνουν και άνθρωποι που αφήνουν σχόλια στα βίντεο που αναρτά στο YouTube.
Είναι αρκετοί που του γράφουν πως από τον σεισμό του 1999 έως σήμερα έχει αποδειχθεί ως ο πιο έγκριτος, «η εξαίρεση σε έναν κανόνα αυτοαποκαλούμενων επιστημόνων που λένε ό,τι λένε ‘παπαγαλία’ και προκαλούν τρόμο στον κόσμο».
Μια επίσκεψη στο λογαριασμό του στο Instagram θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ εικόνας και ουσίας που αναφέρουν οι followers του. Eιδικά αν μετά επισκεφτείτε τη σελίδα του στο X (Twitter).
Ακολουθεί επίσκεψη του σε τηλεοπτική εκπομπή.
Στην τελευταία του ανάρτηση στο YouTube εξήγησε τους λόγους που ο σεισμός της Τετάρτης «δεν δείχνει απαραίτητα μεγαλύτερο σεισμό σύντομα», όπως ακούμε στην Ελλάδα -πως μπορεί να δώσει 7.5. Ο εν λόγω είπε ότι δεν περιμένει πάνω από 6.5 και διευκρίνισε το γιατί.
«ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ 7.8»
Να διευκρινιστεί πως η εστία του σεισμού της Τετάρτης ήταν σε μια ιδιαίτερη περιοχή, ένα τμήμα του μεγάλου ρήγματος -των 15.000 χιλιομέτρων- της Ανατολίας που φτάνει και στο Βόρειο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, στο ρήγμα του Μαρμαρά, του οποίου ένα μικρό κομμάτι έσπασε.
Ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας είπε στην εκπομπή «Κοινωνία ΩΡΑ MEGA» πως «μπήκαμε σε περίοδο έντονης γεωδυναμικής διεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είχε επισημάνει πριν πέντε χρόνια πως το τελευταίο τμήμα του ρήγματος που δεν είχε σπάσει και δεν είχε δώσει μεγάλο σεισμό, ήταν αυτό του ρήγματος του Μαρμαρά. Καθυστερούσε χαρακτηριστικά.
Στα δεδομένα που υπάρχουν από ομάδες που έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους πάνω σε αυτό το ρήγμα έβλεπαν πως μέγιστο μέγεθος θα ήταν 7.5. Αυτό όμως, ήταν το ανώτατο όριο που θα έπρεπε να δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα. Δεν έσπασε όλο το ρήγμα. Έσπασε ένα τμήμα, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν μικρότερο σεισμό. Δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο τη διαφορά στα νούμερα. Το 7.5 από το 6.2 είναι περίπου 45 φορές μεγαλύτερο ως ενέργεια.
«Kαταλαβαίνετε λοιπόν, ότι πολύ μεγάλη ενέργεια δεν έχει εκτονωθεί ακόμα από το συγκεκριμένο ρήγμα. Συνεπώς, όταν θα σπάσει, που οφείλει να σπάσει -δεν ξέρουμε το χρόνο βεβαίως-, θα δώσει έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό».
Θα σπάσει κάπου εδώ κοντά;
«Μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό σε μια μέρα, δυο μέρες, σε έναν μήνα, δυο μήνες ή και σε 1-2 χρόνια. Πάντως, δεν πρόκειται να πάει πάρα πολύ μακριά αυτή η διαδικασία και θα αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 1999 που είχαμε το σεισμό στη Νικομήδεια, της τάξεως του 7.8, είχε μετασεισμική ακολουθία και δυο μήνες μετά έγινε μεγάλος σεισμός (7.4), στα 100 χιλιόμετρα ανατολικά στην πόλη Μπολού. Συνεπώς, βλέπουμε ότι οι χρόνοι που εκδηλώνεται η σεισμικότητα είναι διαφορετικοί και δεν μπορούμε να τους προσδιορίσουμε καθόλου».
«Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΕΙΝΑΙ 6.5»
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης εξασφαλίσαμε και διαθέτουμε όσα είπε ο Δρ Üşümezsoy στο κανάλι του στο YouTube και στα δελτία ειδήσεων. Για αρχή, διευκρίνισε πως «δεν είναι σωστό να λέμε ότι έρχεται ένας μεγάλος σεισμός με βάση αυτόν τον σεισμό. Το λέω από το 1999: το μόνο ρήγμα που δεν έχει σπάσει είναι στο Kumburgaz. Είναι το μοναδικό στην περιοχή που ενέχει κίνδυνο. Μπορεί να δώσει σεισμό μεταξύ 6 και 6.5 βαθμών. Όχι πιο πάνω.
Ο σεισμός που ζήσαμε ήταν στο εντοπισμένο σύστημα ρηγμάτων κοντά στο Silivri/Kumburgaz. Υπεύθυνο για πρόσφατους σεισμούς είναι το ρήγμα Silivri, το οποίο είχε δώσει το 2019 τα 5.7 Ρίχτερ».
Δεν παρείχε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό, ωστόσο αμφισβήτησε την ιδέα πως το νυν γεγονός συνδέεται με ένα συνεχές ρήγμα που εκτείνεται σε όλη τη Θάλασσα του Μαρμαρά, υποστηρίζοντας πως «συνέβη σε ένα εντοπισμένο σύστημα ρηγμάτων κοντά στις κοιλότητες Silivri και Kumurgaz. Η σεισμική δραστηριότητα είναι συνεπής με το σύστημα ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας, που εκτείνεται κατά μήκος του νότιου άκρου του Μαρμαρά.
Ο λόγος για όλες τις παρανοήσεις στην Κωνσταντινούπολη είναι ότι βασίζουν τις απόψεις τους στο ρήγμα του βόρειου άκρου του Μαρμαρά, που εκτείνεται από τις Νήσους έως το Τσεκμετζέ, ως συνέχεια του ρήγματος που έσπασε στις 17 Αυγούστου. Διευκρινίζω πως το ρήγμα των τωρινών σεισμών δεν είναι συνέχεια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και ότι έσπασε το 1766, οπότε η άποψη πως θα υπάρξει νέος μεγαλύτερος σεισμός, είναι εντελώς λανθασμένη.
«Η πίεση στο Μαρμαρά εκτονώθηκε το 1894, στο Tekirdağ και Silivri το 1912 και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, από Ιάπωνες δεν υπάρχει συσσώρευση ενέργειας σε Silivri και Tekirdağ, με το 50% να ρέει συνεχώς. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι το ρήγμα Kumburgaz που ωστόσο, δεν θα ξεπεράσει τα 6.5».
Το 1999 έγιναν δύο μεγάλοι σεισμοί πριν από αυτόν στο Tekirdağ και στο Silivri. Κατά συνέπεια, οι μεγάλοι σεισμοί που θα συμβούν από εδώ και πέρα θα είναι η συνέχεια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας προς νότο».
Ανέφερε ρητά πως αυτό το σύστημα ρήγματος του πρόσφατου σεισμού δεν είναι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και δεν είναι συνδεδεμένο με αυτό. «Διέρχεται κατά μήκος της νότιας άκρης της θάλασσας του Μαρμαρά».
Πρότεινε πως οι προσπάθειες σύνδεσης αυτών των ξεχωριστών τμημάτων του ρήγματος σε ένα ενιαίο είναι μεγάλο σφάλμα και ανακριβείς για τους σκοπούς της μοντελοποίησης.
Σημείωσε και ότι αυτό που διακρίνει την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη θάλασσα του Μαρμαρά από το ευρύτερο σύστημα ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας είναι η θέση (το ρήγμα της Τετάρτης είναι προς την κορυφογραμμή του Kumurgaz, με το σύστημα ρηγμάτων να βρίσκεται στο βόρειο άκρο της θάλασσας του Μαρμαρά, ενώ το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διέρχεται από το νότιο άκρο της θάλασσας του Μαρμαρά.
Πρόσθεσε πως διαφέρουν και ο τύπος, με τη δομή των ρηγμάτων, αλλά και η κατάσταση δραστηριότητας («το ρήγμα Adalar είναι ανενεργές για 10 εκατομμύρια χρόνια και άρα νεκρό, ενώ το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας είναι ενεργό -σχηματίζεται από συνεχή συμπίεση. Το σύστημα «çatal fay» που έδωσε τους σεισμούς της Τετάρτης παρουσιάζεται ως ξεχωριστό, μεμονωμένο σύστημα.
«ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»
Πριν σας αφήσουμε, οφείλουμε να αναφέρουμε και όσα είπε ο καθηγητής γεωλογίας, Δρ Naci Görür.
«Αυτός ο σεισμός δεν είναι από αυτούς που μπορούμε να πούμε ότι συνέβη, τελείωσε και τελείωσε. Η Τουρκία θυμήθηκε για άλλη μια φορά την ατζέντα της που δεν πρέπει να αλλάξει ποτέ. Έρχεται ένας μεγάλος σεισμός. Προειδοποιώ τις αρχές για άλλη μια φορά για την Κωνσταντινούπολη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχει μείνει άλλος χρόνος».
Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα λήψεις κατάλληλων μέτρων, καθώς -όπως λέει- δεν υπάρχει τίποτα σε επίπεδο πρόληψης. Για αυτό και υποστηρίζει ότι η πιο λογική απόφαση για όσους μένουν στην πόλη, είναι να την εγκαταλείψουν.
«Ακόμη και αν το έδαφος στο σπίτι μου φαίνεται σταθερό, ίσως να είναι αδύνατο να διαφύγω από το χάος που θα προκύψει μετά τον σεισμό, τις πυρκαγιές, την έλλειψη νερού, την κατάρρευση κτηρίων και τις λεηλασίες. Θα γίνει αδύνατο να επιβιώσει κάποιος στην πόλη. Το πιο σοφό είναι να σκεφτούμε σοβαρά τη μετεγκατάσταση».
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες,
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.
Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:
Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.
Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!
Aridaia-gegonota.blogspot.com