Με την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου απευθείας στο φυσικό δικαστή χωρίς να λειτουργήσει η Προανακριτική της Βουλής, το Μαξίμου είχε τρεις μείζονες στόχους:
- Να αποφύγει τους «σκοπέλους» της Προανακριτικής για το μπάζωμα των Τεμπών, όπως η κλήση μαρτύρων, αποκαλύψεις από έγγραφα που θα πρέπει να της παραδοθούν και ακόμα και ενδεχόμενη κλήτευση του πρωθυπουργού.
- Να δημιουργήσει ένα βολικό προηγούμενο, προκειμένου να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη δίωξη κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή.
- Να δώσει το σήμα στην κοινωνία ότι διευκολύνει την απονομή δικαιοσύνης κι επομένως δεν ευσταθεί η κατηγορία της συγκάλυψης του εγκλήματος.
Ωστόσο, η ντρίμπλα Τριαντόπουλου έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά να απορρίπτουν το κλείσιμο των εργασιών της Επιτροπής χωρίς την κλήση μαρτύρων και την εις βάθος εξέταση της υπόθεσης για τη σύνταξη πορίσματος. Η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν τόσο για την προφανή πολιτική μεθόδευση όσο και για τη νομική ακροβασία της παράκαμψης της Προανακριτικής, η οποία ενδεχομένως εγείρει ζήτημα συνταγματικότητας.
Τι έλεγε ο Μητσοτάκης
Στη χτεσινή ανάρτησή του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κίνηση Τριαντόπουλου «γενναίο βήμα χωρίς σύγχρονο προηγούμενο» το οποίο «απεγκλωβίζει την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από τις τοξικές μικροκομματικές διαμάχες».
Ωστόσο, σε ομιλία του στη Βουλή τον Φλεβάρη του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε τα ακριβώς αντίθετα, αναφερόμενος στην Προανακριτική για τη Novartis: «Θα αποκαλύψουμε στην επιτροπή αυτή την άθλια σκευωρία. Και σας προειδοποιούμε, το έχω ξαναπεί, το λέω και πάλι σε αυτή την αίθουσα, να μην τολμήσετε να κλείσετε την Προκαταρκτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως. Διότι αυτό καταλαβαίνω ότι σχεδιάζετε».
Υπενθυμίζεται ότι άλλα έλεγε και ο Μάκης Βορίδης στη συζήτηση για τη σύσταση της Προανακριτικής: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα τα εξετάσουμε όλα, θα τα εξετάσουμε αμερόληπτα και θα τα εξετάσουμε ακέραια».
Όπως έχει πει ο μεγάλος Γκαούτσο Μαρξ, αυτές είναι οι αρχές μου, κι αν δεν σας αρέσουν, εντάξει έχω κι άλλες…
Οι συνταγματολόγοι
Η κριτική στην παράκαμψη της Προανακριτικής, δεν έρχεται μόνο από τον πολιτικό κόσμο. Σε ανάρτησή του ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης επισημαίνει: «Προβάλλεται από κάποιους (πονηρούς ή αδαείς;) ότι το αίτημα Τριαντόπουλου να μην γίνει Προανακριτική Επιτροπή για τις ευθύνες του στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο είναι "πράξη γενναιότητας". Και όλα όσα θα μπορέσει να φέρει στο φως η Προανακριτική αν αφεθεί να εργαστεί με τις σημαντικές ανακριτικές αρμοδιότητες που της δίνει ο νόμος; Θα "μπαζωθούν" κι αυτά; Όχι ευχαριστώ, να λείπει τόση "γενναιότητα"».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τασσιόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την παράλειψη της διαδικασίας της παραγράφου 3 του άρθρου 86 του συντάγματος. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 Σ. είναι συγκεκριμένη και καταστρώνεται στο Σύνταγμα αναλυτικά. Δεν θεσπίζει ατομικά δικαιώματα τα οποία μπορεί να αποφασίσει ο υπουργός ότι δεν θα ασκήσει. Πρόκειται για δεσμευτικές προβλέψεις και θεσμικές εγγυήσεις τις οποίες δεν δικαιούνται να παρακάμψουν τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, ούτε να τις παραλείψει η Βουλή».
Οι κυβερνητικές πηγές
Απαντώντας στη σφοδρή κριτική που ασκείται, κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν ότι «τόσο το Σύνταγμα όσο και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπουν όλες τις διαδικασίες για την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο και τη διενέργεια της ανάκρισης με σκοπό την έκδοση παραπεμπτικού ή μη βουλεύματος. Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει πλήρεις αρμοδιότητες, χωρίς να περιορίζεται κατά τον οποιονδήποτε τρόπο από την Προανακριτική Επιτροπή. Η αποστολή της Προανακριτικής Επιτροπής άλλωστε περιορίζεται στη διαπίστωση της συνδρομής απλώς υπονοιών που δικαιολογούν την κίνηση της ποινικής δίωξης. Εφόσον η ποινική δίωξη κινηθεί, η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα διενεργηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, με όλες τις κατά την κρίση του αναγκαίες ανακριτικές πράξεις».
Καρυστιανού: εμπαιγμός
Ωστόσο, οι κυβερνητικές εξηγήσεις δεν πείθουν και η πολιτική θύελλα συνεχίζεται. Η Μαρία Καρυστιανού σημείωσε: «Είναι τόσο ο τρόμος και ο φόβος του αν αποκαλυφθεί η αλήθεια, που θέλουν να παρακάμψουν ακόμη και αυτήν την αποδυναμωμένη Προανακριτική, ώστε να μην γίνει η διαδικασία συλλογής αποδείξεων και κλήτευσης μαρτύρων, που θα βγάλει στο φως έστω και μέρος της αλήθειας».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς αναφερόμενος στις αντιφατικές τοποθετήσεις Μητσοτάκη για τις Προανακριτικές, υπογράμμισε: Πόσες φορές ακόμα θα διαψεύσει τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης; Πόσες φορές ακόμα θα υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών; Φτάνει πια με την αλαζονεία και το ψέμα, κ. Πρωθυπουργέ. Οι θεσμοί και οι συνταγματικές διαδικασίες δεν θα προσαρμόζονται κατά το δοκούν στα πολιτικά και επικοινωνιακά μέτρα της Νέας Δημοκρατίας. Όσο και αν θέλετε να κερδίσετε χρόνο, δεν θα τα καταφέρετε. Γιατί στο τέλος πάντα το φως νικάει το σκοτάδι».
Μπούμερανγκ
Βλέπουμε λοιπόν ότι το στρατήγημα του Μαξίμου με τον Τριαντόπουλο κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ. Αντί να δώσει πόντους στην κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί από την κοινωνία ένα επιπλέον τεκμήριο για την κυβερνητική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.
Πηγή: dnews.gr
Πόσα θα καταπιείτε ακόμα ρε γίδια;
ΑπάντησηΔιαγραφή