Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

«Μετακινείται η επιφάνεια της καλδέρας», ερήμωσε η Σαντορίνη

 «Μετακινείται η επιφάνεια της καλδέρας», ερήμωσε η Σαντορίνη - Liveblog με όλες τις εξελίξεις

 
 
Ακόμη ένα 24ωρο live κάλυψης των εξελίξεων στις Κυκλάδες: Αδιάκοπος ο «χορός» των ρίχτερ, οι εκτιμήσεις των ειδικών και όλα τα σενάρια για τη συνέχεια. Αποκλεισμένη λόγω μποφόρ σήμερα η Σαντορίνη.

Σε αναβρασμό παραμένουν οι επιστήμονες για ακόμη ένα 24ωρο, προσπαθώντας να «προβλέψουν» πώς θα εξελιχθεί το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Ευθύμης Λέκκας, που αφήνει πλέον ανοιχτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ.

«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» υποστήριξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα, να έχουμε τη γέννηση κάποιου ισχυρού σεισμού που μπορεί να φτάσει τα 6 ή και μεγαλύτερο. Ένας σεισμός του 6 - 6,2 - 6,3 - 6,5 δεν είναι ένα απίθανο σενάριο», υποστήριξε άλλωστε το βράδυ της Τετάρτης και ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.

LIVE

  • Αυτός είναι ο Κολούμπος, το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης

    13:33:34

    kolok_5bc5e.JPG

    coljs_7ab7c.JPG

    col4_78401.JPG

  • Τα ενεργά ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης

    13:32:00

    idid_cefef.jpeg

  • Σεισμοί: Live η σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη

    13:29:14

  • Και νέος ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Αμοργού

    13:22:03

    pod_1994d.JPG

  • Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο: 1022 σεισμοί από τις 27/1

    13:20:41

  • Επιμένει ο Τσελέντης: «Δεν εκτονώνεται το ρήγμα με δονήσεις 5 Ρίχτερ»

    12:52:57
    «Το φαινόμενο συνεχίζεται με προσεισμικά χαρακτηριστικά», επιμένει σε νέα ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.
    «Χθες παρακολούθησα στα ΜΜΕ κάποιες απόψεις ότι με τα 5 ρίχτερ θα εκτονωθεί το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος (ρηγμάτων) όπως και με τα πολλά άνω των 4R σεισμικά γεγονότα!!! ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ»
    Όπως εξηγεί, «ένας σεισμός 5R έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R και ένας σεισμός 6R έχει 999! Φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R. Φυσικά ένας σεισμός 7R (που απεύχομαι αλλά είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος) έχει 32.967 περισσότερη ενέργεια από ένα τεσσσάρι. Για ποια εκτόνωση μιλούν;»
    «Αν παρατηρήσουν οι κάτοικοι μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! Και να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν όχι η πολιτεία…. ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε φαιδρές και επικίνδυνες δηλώσεις πολιτικών και ατόμων υπαλλήλων των μεγάλων ξενοδοχειακών συμφερόντων. Να μην τα ξαναγράφω…»
  • Νέος σεισμός 4,4 ρίχτερ

    12:43:23

    tess_00210.JPG

  • ΑΠΘ: Μετακινείται η επιφάνεια της καλδέρας

    12:17:14

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας, Μιχάλη Φουμέλη «εδώ και κάποιον καιρό εντοπίσαμε κάποια σημάδια μεταβολής του ηφαιστείου σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση ηρεμίας».

    Πιο συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Εφαρμογών EO.Lab συγκέντρωσε πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες και έδειξαν μετακινήσεις της επιφάνειας στο βόρειο τμήμα της καλδέρας του ηφαιστείου.

    AUTh_EOLab_ISMOSAV_Santorini_600dpi_d26a0.jpg

    «Το ηφαίστειο έχει ενεργοποιηθεί πάρα πολλές φορές στους ιστορικούς χρόνους, υπάρχουν καταγραφές για ατμίδες, για εκρήξεις, για ακροές λάβας κλπ, αλλά δεν είχαμε παλιά ούτε ενόργανες μετρήσεις της εδαφικής παραμόρφωσης από τα δορυφορικά δεδομένα, ούτε από τα GNSS.

    »Αυτά τα έχουμε μόνο από τις δύο τελευταίες δραστηριοποιήσεις, το 2011 και τώρα, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιο σημείο το ηφαίστειο δύναται να εκραγεί.

    »Απλώς παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μπορεί να ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερες μετακινήσεις απ' ό,τι το 2011 και να σταματήσει ή μπορεί κάποια στιγμή να εκραγεί, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με σαφήνεια».

    Η συνέχεια εδώ.

  • Πρώτη σύλληψη για πλιάτσικο στη Σαντορίνη

    11:41:10

    Στην πρώτη επιβεβαιωμένη σύλληψη για πλιάτσικο, προχώρησε η ΕΛΑΣ στη Σαντορίνη.

    Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας συνέλαβαν έναν 59χρονο αλλοδαπό σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής και παράνομη διαμονή στη χώρα.

    Όπως προέκυψε ο 59χρονος προσπάθησε να παραβιάσει λεωφορείο το πρωί της Τρίτης, μέχρι που έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τις Αρχές.

  • Σαντορίνη: Νέες εικόνες από τις κατολισθήσεις στην Κόκκινη Παραλία

    10:53:00

    6455358_785e8.jpg

    6455354_ac695.jpg

    6455352_c4337.jpg

    6455361_11691.jpg

  • Πώς επηρεάζουν οι σεισμοί το ηφαίστειο

    10:21:34

    Ο πετρολόγος - ηφαιστειολόγος του ΕΚΠΑ Δημήτρης Κωστόπουλος υποστήριξε την Τετάρτη πως ένας σεισμός από 6 έως 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο μάγματος.

    «Οι σεισμοί της Ανύδρου, μας λένε οι σεισμολόγοι, είναι τεκτονικοί. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια πολύ έντονη διατμηματική παραμόρφωση [...] Όσο μεγαλύτερος είναι ο σεισμός, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνάμεις που επενεργούν, αλλά τόσο μεγαλύτερες είναι και οι αλλαγές των δυνάμεων αυτών, όπως και η απόσταση στην οποία αποσβένονται αυτές οι δυνάμεις».

    «Αυτοί οι τεκτονικοί σεισμοί όσο είναι μακριά από το ηφαίστειο Κολούμπο και την Σαντορίνη και είναι έως και 5 ρίχτερ, είμαστε ασφαλείς».

    «Αν όμως το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον μαγματικό θάλαμο του Κολούμπο - που είναι κατά 42% γεμάτος τήγμα - μια πιθανή αλλαγή τάσεων είναι δυνατόν να φέρει αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο».

    Αυτό πρακτικά σημαίνει «απόμειξη των αερίων που είναι διαλελυμένο μέσα στο μάγμα», η οποία θα ελαττώσει την αντοχή των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε έξοδο μάγματος - που σημαίνει έκρηξη ηφαιστείου.

    Όπως διευκρίνισε ο ηφαιστειολόγος αυτό θα μπορούσε να συμβεί με ένα σεισμό μεγέθους 6 έως 7 ρίχτερ.

    <div class="clr"></div>

  • Παπαζάχος: «Το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό 6,2 - 6,3»

    09:27:46

    Αναφορικά με το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο Κώστας Παπαζάχος υποστήριξε τα εξής:

    «Αν δείτε τον χάρτη το ρήγμα της Ανύδρου που περνάει πάνω από το νησί έχει μήκος 15 χλμ. αυτό το μήκος μπορεί να δώσει έναν σεισμό περίπου 6,2-6,3. Παρόλο που σύμφωνα με τα στοιχεία το ρήγμα έχει σπάσει σε μικρότερα κομμάτια ελεύθερα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό το σενάριο.

    »Απομακρύνεται όμως η πιθανότητα αυτή, γιατί έχει σπάσει γύρω γύρω το ρήγμα».

    Τόνισε παράλληλα πως «είναι ακραίο και πρακτικώς αδύνατο να πάμε σε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό».

    «Εάν γίνει ο κύριος σεισμός, θα τον καταλάβουμε όλοι και πολύ περισσότερο η Σαντορίνη και θα έχουμε και κάποιες επιμέρους επιπτώσεις. Η αποκλιμάκωση θα πάρει καιρό γιατί θα έχει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Μετά στο επόμενο διάστημα, στους επομένους μήνες θα συνεχίζονται οι μεγάλοι μετασεισμοί. Οι παροδικές μεταβολές στην σεισμικότητα είναι συνηθισμένες. Οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι επιφυλακής για την Σαντορίνη».

  • Παπαζάχος: «Η θεωρία της «κατσαρόλας» δεν ισχύει

    09:24:19

    «Η θεωρία της «κατσαρόλας» που ανοίγει, βγαίνει λίγος καπνός και εκτονώνεται η ενέργεια είναι μια απλοϊκή θεωρία στην σεισμολογία η οποία δεν ισχύει», διευκρίνισε το πρωί της Τετάρτης ο Κώστας Παπαζάχος.

    «Η μεγάλη γένεση σεισμών ενδιαμέσου μεγέθους δεν είναι γενικά μια διαδικασία που εκτονώνει την ενέργεια και οδηγεί σε ύφεση και μετά τελειώσαμε.

    »Η μεγάλη και αυξημένη γένεση σεισμών έχουν δείξει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και μπορεί να οδηγήσει στην γένεση ενός πιο μεγάλου σεισμού».

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σεισμός θα γίνει σώνει και καλά», τόνισε στη συνέχεια.

    «Μπορεί να έχουμε μία παρατεταμένη ακολουθία που σε 1-2 μήνες να συνεχίζει να σπάει. Το 5,5 Ρίχτερ δεν είναι τόσος μεγάλος σεισμός γενικά. Το επίκεντρο είναι στην Άνυδρο. Ένας σεισμός εκεί θα ενοχλήσει την Σαντορίνη αλλά δεν θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Είναι ένα καλό σενάριο το 5,5 Ρίχτερ», είπε αρχικά.

    Και συνέχισε: «Το ρήγμα της Αμοργού το 1956 έκανε ένα τεράστιο σεισμό, τον μεγαλύτερο επιφανειακό σεισμό του 20ουαιώνα στην Ευρώπη, της τάξης του 7,5 Ρίχτερ περίπου. Για να μαζευτεί παρόμοια ενέργεια απαιτεί πάνω από 500 - 2.000 χρόνια. δεν μας ανησυχεί αυτό το ρήγμα». 

    Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)