Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Κατεδαφιστέο το Διοικητήριο της Αριδαίας ( Ασπρη αποθήκη)

Από τον Αύγουστο του 2023 αρμόδια επιτροπή που έλεγξε το παλιό Διοικητήριο , την λεγόμενη άσπρη αποθήκη  Αριδαίας  έκρινε ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο και ότι έπρεπε να κατεδαφιστεί. Έθεσε μάλιστα ως προθεσμία για να γίνει αυτό τρεις ημέρες. Η τότε δημοτική αρχή προχώρησε στην περίφραξη του χώρου  γύρω από το κτίριο, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί τίποτα επίσημα και δημόσια.

 

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα που  έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα  για την αξιοποίηση του Διοικητηρίου ο Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου , παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο την σχετική αλληλογραφία. Άφησε αιχμές αόριστα για προσπάθειες παραπληροφόρησης , κάτι για το οποίο  μάλλον δεν είχε και τόσο δίκιο , αφού ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό η εξέλιξη αυτή. Όπως διευκρίνισε με μια πρόχειρη έρευνα που έγινε , η κατεδάφιση θα κοστίσει  γύρω στις 300 με 400 χιλιάδες ευρώ.

Το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής  , όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος, δεν επιδέχεται καμία ένσταση. Παρ όλα αυτά ο Δήμος πρόκειται να ζητήσει και την άποψη ανώτερης επιτροπής από την Αθήνα . Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος για τυχόν νέο πόρισμα. Αν κριθεί ξανά ότι πρέπει να κατεδαφιστεί , τότε ο Δήμος υποχρεούται να το πράξει.

 Αν όχι ,θα αναζητήσει χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα ώστε να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό. 

 

 

  Η ιστορία του Διοικητηρίου της Αριδαίας



Η ακριβής χρονολόγηση του κτιρίου δεν μπορεί να υπολογιστεί. Πιθανολογείται ότι οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920 και κράτησαν περίπου 3 χρόνια. Το 1929, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών είχε ολοκληρωθεί και το κτίριο άρχισε να χρησιμοποιείται. Στα επόμενα χρόνια έγιναν παρεμβάσεις για την βελτίωσή του. Η πρώτη έγινε μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967.

Η θεμελίωσή του έγινε από τον Σύνδεσμο κοινοτήτων Καρατζόβας και στο χτίσιμό του συνέβαλαν οικονομικά και άνθρωποι της περιοχής. Κατασκευαστής ήταν ο εργολάβος Θεοδόσιος Ιωαννίδης. Σύμφωνα με κάποια πληροφορία, τμήμα των οικοδομικών εργασιών έγινε από Ρουμάνους εργάτες. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν μπετόν-αρμέ.

Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε από τις κοινότητες της Καρατζόβας τον Οκτώβριο του 1928.

Την επιτροπή της ίδρυσης την αποτελούσαν οι:

Πρόεδρος - Δημοσθένης Τυμπανίδης

Μέλη - Ιωάννης Χρυσούλης και Χρήστος Βέσκος

Ως έργο του Συνδέσμου αναφέρεται η αποθήκη. Υπάρχει όμως χρονολογία στην εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κεντρική πύλη του κτιρίου, που αναγράφει την ύπαρξη του Συνδέσμου από το 1929. Σκοπός του Συνδέσμου ήταν η προαγωγή της επαρχίας μέσα από κοινωφελή έργα. Σύνθημα των ανθρώπων του Συνδέσμου ήταν "η αναζήτηση του καλού για τους άλλους, που σημαίνει εύρεση του δικού μας καλού". Το ρητό του Πλάτωνα που έγραψαν στην εντοιχισμένη πλάκα ήταν ο οδηγός τους.

Το κτίριο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για τα κουκούλια και αργότερα για το κόκκινο πιπέρι, το σουσάμι, το βαμβάκι. Για το σκοπό αυτό, η αποθήκη παραχωρήθηκε στη
Συνεταιριστική Τράπεζα Καρατζόβας,
που δημιουργήθηκε από τους 30 γεωργικούς συνεταιρισμούς που υπήρχαν στην περιοχή. Η Τράπεζα έχοντας ως μετόχους της τους παραγωγούς της επαρχίας, συγκέντρωνε στην Άσπρη αποθήκη τα προϊόντα της επαρχίας και στη συνέχεια τα διέθετε στην αγορά.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το κτίριο άρχισε να φιλοξενεί δημόσιες υπηρεσίες και να γίνεται το Διοικητήριο της πόλης.

Υπηρεσίες που στεγάζονταν στο κτίριο είναι:

1. Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εγκαταστάθηκε το 1940 και αποχώρησε το 1986.

2. Γεωπονική Υπηρεσία. Εγκαταστάθηκε το 1971 και αποχώρησε το 1983.

3. Αγρονομείο. Εγκαταστάθηκε το 1950 και αποχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

4. Γεωπόνοι. Στεγάστηκαν το 1975 και αποχώρησαν το 1986.

5. Εφορία καπνού.

6. Ιδιωτική τεχνική σχολή (1966) και αργότερα Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Αποχώρησε το έτος 1991-1992.

7. Ειρηνοδικείο. Εγκαταστάθηκε το 1950 και αποχώρησε το 1996.

8. Οικονομική Εφορία. 1957-1995.

9. Οργανισμός κόκκινου πιπεριού. 1950-1960.

10. Επαρχείο Αλμωπίας.

11. Μορφωτικός Σύλλογος "Αλμωπία". Ιδρύθηκε το 1974 και στεγάστηκε στο 2ο όροφο. Λειτούργησε Δανειστική Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό, Σκακιστικό, Χορευτικό τμήμα.

12. Ταχυδρομείο. Αποχώρησε το 1972.

13. Τμήματα του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας.

14. Αίθουσα τελετών.

15. Γήπεδο μπάσκετ του ΦΟΑ στον αύλειο χώρο του κτιρίου. Δημιουργήθηκε το 1980 και στέγασε τις αθλητικές ανάγκες του Συλλόγου μέχρι το 1986.

16. Αποθήκη του Δήμου Αριδαίας.

2 σχόλια:

  1. Τι περιμένετε μωρέ; Να γίνει κάποιο ατύχημα;
    Είναι Ντροπή για την πόλη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.

Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:

Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Aridaia-gegonota.blogspot.com

(3)