Πριν από λίγα λεπτά, σημειώθηκε μια ακόμα ισχυρή μετασεισμική δόνηση στην Κρήτη. Ειδικότερα, ο νέος σεισμός είχε μέγεθος 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της περιοχής.
Το επίκεντρο είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε τη μεγάλη πρωινή δόνηση, ενώ το εστιακό του βάθος μετρήθηκε στα 8 χιλιόμετρα.
Οι μετασεισμικές δονήσεις ξεπερνούν συνολικά τις 20, ενώ εκείνες που ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ υπερβαίνουν τις 10. Οι περισσότεροι μετασεισμοί, όπως φάνηκε, σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες.
Πέντε λεπτά μετά τον αρχικό σεισμό, στις 09:22, καταγράφηκε σεισμός 4 Ρίχτερ.
Λίγο αργότερα, στις 09:27, 3 Ρίχτερ «χτυπησαν» την Κρήτη, στις 09:37 η δόνηση ήταν πιο ισχυρή, 4,6 Ρίχτερ, στις 09:45 3 Ρίχτερ, στις 09:48 3,1 Ρίχτερ και στις 10:07 3,1 Ρίχτερ.
Από τις 10:07 και για τα επόμενα λεπτά, μέχρι και τις 10:22, η μετασεισμική ακολουθία κινήθηκε γύρω από τα 3 Ρίχτερ.
Στις 10:30 το «ταρακούνημα» ήταν πιο ισχυρό, της τάξεως των 4,6 Ρίχτερ, ενώ για την επόμενη μια, περίπου, ώρα οι δονήσεις ήταν πιο ασθενείς.
Στις 11:21 ο μετασεισμός που καταγράφηκε ήταν 4,5 Ρίχτερ, και για τις επόμενες ώρες δεν υπήρξαν ιδιαίτερης έντασης μετασεισμοί.
Στις 14:02 τα Ρίχτερ που καταγράφηκαν ήταν 4, ενώ πιο αισθητή έγινε η δόνηση και στις 21:15 το βράδυ όταν σημειώθηκαν, επίσης, 4 Ρίχτερ.
Αργά το βραδυ, η μετασεισμική ακολουθία ήταν πιο ασθενής, με 3,3 Ριχτερ να καταγράφονται στις 10:56 και στις 23:00 να καταγράφεται μετασεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.
Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τον σεισμό στην Κρήτη
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αλλάζει το σεισμικό τοπίο στην Ελλάδα».
Ο Γ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «ο σεισμός στην Κρήτη είναι ο πρώτος από το 1900 επάνω στο νησί, είναι ένα ρήγμα που δεν γνωρίζαμε και δείχνει ότι σεισμικές δονήσεις μπορούν να γίνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».
«Η Κρήτη έγραψε ιστορία. Είχαμε την εντύπωση ότι οι δονήσεις θα ήταν μόνο υποθαλάσσιες» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου «έβλεπε» τα επικίνδυνα σημάδια.
Εκτίμησε ότι τα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, «μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς εξελίσσεται ομαλά η πλούσια μετασεισμική ακολουθία», και κάλεσε τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, εάν δεν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.
Παπαδόπουλος: Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που υπάρχει κυρίως για τη Θήβα, όπου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα.
«Δεν σας κρύβω ότι η περίπτωση της Θήβας εξετάστηκε και αυτή μαζί με του Αρκαλοχωρίου, στην έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής σεισμικού κινδύνου στις 21 Ιουλίου. Νομίζω λοιπόν ότι και η περιοχή αυτή χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή».
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εκπαίδευση των κατοίκων σε όλη την Ελλάδα» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες,
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.
Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:
Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.
Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!
Aridaia-gegonota.blogspot.com