
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 μπορούν να παραχθούν στη χώρα μας 20 MW γεωθερμικής ενέργειας, με στόχο την αύξησή τους σε 120 MW το 2020 και σε 400 MW μέχρι το 2030.
350 εκατ.
Ο πρόσφατος διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε -για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας- για τη μίσθωση τεσσάρων προσφερόμενων προς έρευνα και ανάπτυξη περιοχών (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Εβρου, Σαμοθράκη, Κεντρική και Νότια Χίος), όπου σύμφωνα με το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ξένων αλλά και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από έξι εταιρείες ή κοινοπραξίες, ενώ το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα 4 πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, στον διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γεωθερμίας, όπως π.χ. η ιταλική ENEL SA (Αιολική Κορυφάου ΑΕ), η ισραηλοαμερικανική ORMAT Int. (Ormpower13 INC) και η καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Inc., καθώς και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Ενεργειακή Αιγαίου και η κοινοπραξία ΙΤΑ Group - Τέρνα Ενεργειακή.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, «η προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες γεωθερμίας του κόσμου ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον πιο παραμελημένο τομέα της πράσινης ενέργειας, τη γεωθερμία. Εναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου μπορούν να αναπτυχθούν σοβαρές επενδύσεις, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη χρήση της σε βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμό υψηλού επιπέδου, ενίσχυση του εισοδήματος της περιφέρειας κ.α.
Η περίπτωση της γεωθερμίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, όταν η χώρα μας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και προς όφελος της εθνικής οικονομίας».
10%
Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα περιορίζεται μόλις στο 10% του δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας, με εγκατεστημένη θερμική ισχύ περί τα 22 MW σε θερμάνσεις χώρων και 35 MW σε ιαματικές χρήσεις.
Τα σημαντικότερα γεωθερμικά κοιτάσματα -υψηλής ενθαλπίας- έχουν εντοπιστεί στη Μήλο και στη Νίσυρο, ενώ αξιόλογα γεωθερμικά πεδία συναντάμε στη Βόρεια Ελλάδα όπως στη Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα-Πτολεμαϊδα), στη λεκάνη Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη Ανθεμούντα, στη λεκάνη Μυγδονίας (πεδία Λαγκαδά, Νυμφόπετρας, Νέας Απολλωνίας-Βόλβης), στη Χερσόνησο Κασσάνδρας Χαλκιδικής και στη λεκάνη Στρυμόνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αγαπητοί αναγνώστες,
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις απόψεις και τις σκέψεις σας. Σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά στις συζητήσεις, με σχόλια που προάγουν την καλοπροαίρετη ανταλλαγή απόψεων.
Για τη διασφάλιση ενός πολιτισμένου και φιλικού περιβάλλοντος, παρακαλούμε να αποφύγετε σχόλια που περιέχουν:
Υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο.
Προσωπικές επιθέσεις ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.
Περιεχόμενο που παραβιάζει τη δεοντολογία ή τους κανόνες ευγένειας.
Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια που δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!
Aridaia-gegonota.blogspot.com